Blog

Elektrische fiets met voorwielmotor; best mooi!

Elektrische fietsen zijn de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Steeds meer mensen laten auto en openbaar vervoer links liggen en stappen over op een fiets met trapondersteuning. De elektrische fiets met voorwielmotor is onder e-bike bezitters het meest gewild. En niet voor niets!

Voordelen elektrische fiets met voorwielmotor

De elektrische fiets met voorwielmotor kent enkele grote voordelen ten opzichte van een elektrische fiets met middenmotor. Een voorwielmotor is minder complex dan zijn broertje: er zit veel minder complexe techniek in deze motor. De kans dat een elektrische fiets met voorwielmotor met een storing langs de kant van de weg komt te staan is hierdoor klein, wat een geruststellende gedachte is.

Tweede voordeel is de lagere aanschafprijs. Doordat ingewikkelde techniek ontbreekt is een elektrische fiets met voorwielmotor goedkoper in aanschaf. Hoe minder ingewikkelde techniek, hoe lager de aanschafprijs. Daaraan gerelateerd, een elektrische fiets met voorwielmotor vraagt om minder onderhoud dan bij een middenmotor. Een elektrische fiets met voorwielmotor kan, in tegenstelling tot de middenmotor uitgerust worden met een gesloten kettingkast. Vuil krijgt hierdoor geen grip op de ketting en versnellingssysteem. Daarnaast heeft ook de voorwielmotor de mogelijkheid tot vrijloop. Dit betekent dat je zonder ondersteuning ook erg licht kunt fietsen.

Een elektrische fiets met voorwielmotor maakt minder geluid als een middenmotor. Dit komt omdat een middenmotor over een tandwielmechanisme beschikt. Deze tandwielen maken geluid tijdens het fietsen. We praten hier overigens over ‘fluisterstille’ motoren: je hoort het wel, maar het mag niet storend zijn. Een voorwielmotor beschikt niet over een tandwielsysteem en is daardoor erg stil.

Elektrische fiets met voorwielmotor aanschaffen

Denk je dat een elektrische fiets met voorwielmotor iets voor jou is? Plan dan een bezoek aan een e-bike specialist om een proefrit te maken. Beperk je daarbij niet tot één fiets, maar probeer verschillende e-bikes uit. Vergelijk daarbij ook het rijgedrag ten opzichte van een elektrische fiets met middenmotor: zo ervaar je he beste wat bij jou past!

Laat een antwoord achter