HDMI kabel plaatje
Blog

De o zo mooie HDMI kabel

First things first, wat is HDMI? HDMI staat voor High-Definition Multimedia Interface. Multimedia wil zeggen dat meerdere media ondersteunt worden, dat is ook het geval bij HDMI. HDMI ondersteunt namelijk zowel audio- als videosignalen. Als je een HDMI kabel hebt, kun je gemakkelijk een beeldscherm verbinden met apparatuur wat HDMI ondersteunt.

In de wereld van de televisies is HDMI de opvolger van de inmiddels sterk verouderde scartkabel. Scart is namelijk de oude methode voor beeld en geluid van televisiesystemen. Er worden tegenwoordig al geen scartaansluitingen meer op de nieuwe televisies geplaatst, omdat HDMI al zo veel beter is. Scart ging namelijk via analoge signalen en HDMI gaat namelijk via digitale signalen. Digitale signalen zijn dus beter, maar waarom? Dat komt omdat digitale signalen gebruik maken van ééntjes en nulletjes, oftewel bits. Door deze methode zijn de kabels veel beter beschermd en dus opgewassen tegen signaalverlies als analoge kabels. Niet alleen de kwaliteit zal beter worden als je overstapt van analoog naar digitaal, maar ook de hoeveelheden data zullen vele malen groter kunnen worden.

Veranderingen in de HDMI kabel

De basis, wat HDMI inhoudt, heb ik hiervoor uitgelegd. Het is namelijk de vernieuwing op de Scartkabel en maakt gebruik van digitale signalen. Dit maakt hem weerbaar tegen signaalverlies. De laatste jaren wordt er bij de HDMI kabel flink gesleuteld, want stilstand is achteruitgang. Niet alleen televisies zijn tegenwoordig compatibel met HDMI, op laptops, computers, Blu-ray spelers, digitale decoders, spelcomputers en beamers kun je tegenwoordig ook vaak wel een HDMI aansluiting vinden. Je moet dan echter wel een nieuwer apparaat hebben en niet een apparaat van 10 jaar oud of iets dergelijks. Ook zijn er meerdere versies van de HDMI kabel, allen worden gebruikt in andere situaties en hebben een andere aansluiting. Ten eerste heb je HDMI type-A, dit is de ‘gewone’ HDMI aansluiting die je thuis gebruikt. Deze aansluiting heeft 19 aders. Ten tweede heb je HDMI-type B; een HDMI kabel voor professionals. Deze aansluiting heeft 29 aders. Type C is mini-HDMI en heeft 19 aders. Type D, ook wel micro-HDMI, heeft ook 19 aders en als laatste is type E op de markt gekomen. Deze kabels worden gebruikt in auto’s en heeft 19 aders.

Versie 1.4 HDMI kabel

HDMI is al sinds 2002 op de markt en heeft in de jaren talloze vernieuwingen ondergaan. Zo kun je bijvoorbeeld om ethernet vragen, vragen om 3D ondersteuning en nog veel meer. Deze toepassingen zijn namelijk in de loop der jaren allemaal toegevoegd aan HDMI. Dit allen tezamen heeft de versie 1.4 HDMI kabel gevormd.

Ethernetondersteuning wilt zeggen dat over de HDMI kabel ook internet getransporteerd kan worden. Aangezien tegenwoordig bijna ieder apparaat compatibel is met ethernet, zullen de meeste HDMI kabels ook uitgerust zijn met ethernetondersteuning. Het is alleen wel nodig dat allebei de apparaten ethernet ondersteunen. Eén apparaat is niet voldoende.

De versie 1.4 HDMI kabel maakt het ook mogelijk om tegenwoordig een hogere resolutie te verzenden. Er kan nu een resolutie van wel 4096×2160 verzonden worden! Het is alleen nog niet voor hdtv’s, want deze tv’s ondersteunen dit nog niet. Deze resoluties worden eigenlijk alleen bij grote computer displays en digitale theaters gebruikt.

Geef een reactie