badwand
Blog

Hoe vind je de perfecte badwand?

Bij het kiezen van een badwand ga je niet over een nacht ijs. Ik in ieder geval niet, aangezien ik mijn badkamer tot een heerlijke oase wilde omtoveren. In dit blog beschrijf ik mijn zoektocht naar de perfecte wand.

De te maken afwegingen

Er zijn verschillende aspecten die ik moest afwegen, zoals de kleur, de stijl en het algemene ontwerp. Natuurlijk ga je op zoek naar een badwand die bij de rest van de badkamer past. Een ingebouwd model heeft als voordeel dat het je badkamer wat beter tegen vocht beschermt, maar uiteindelijk besloot ik toch voor een vrijstaande badwand te gaan omdat het esthetische effect mij wat meer aansprak. Zolang je de afzuigkap altijd aanzet tijdens het douchen, zal waterschade en schimmel minimaal blijven en ook de badkamer geregeld grondig reinigen is natuurlijk van belang.

Een badwand van tegels

De meeste badwanden zijn gemaakt van glas. Een ingebouwde badwand kan echter ook een muur op zichzelf zijn. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een badwand met tegels. Er zijn verschillende soorten tegels op de markt en de mogelijkheden zijn dan ook eindeloos. Zo kan je bijvoorbeeld voor marmer, keramiek of leisteen gaan. Bedenk wel dat de tegels waterbestendig moeten zijn. Sommige typen hebben een speciale coating nodig voordat ze geschikt zijn voor in de badkamer. Je kan kiezen voor een simpele lichte, of witte kleur, of juist voor een donkere kleur. Ik heb overwogen om tegels te gebruiken voor een badwand, maar kwam tot de conclusie dat mijn badkamer daar toch wat te klein voor is.

De glazen badwand

Het meest gekozen materiaal voor een badwand is glas. Glas is waterdicht en ademt ruimte. Daardoor is een glaswand uitermate geschikt voor de wat kleinere badkamers, zoals de mijne. Een ander voordeel van glas is dat het vrijwel in elk interieur past. Het kan je badkamer een futuristische, maar ook een klassieke en zelfs brocante look geven. Geen wonder dat dit materiaal zo populair is. Zelf heb ik gekozen voor een glaswand zonder kozijn en deze is dus niet verschuifbaar wanneer je in of uit je bad stapt. Het nadeel is dat mijn glaswand hierdoor nogal klein is, waardoor de rest van de badkamer toch behoorlijk vochtig wordt. Het voordeel is dat het glas met kit vastzit aan mijn badkuip. Ik heb dus geen last van vervelende randjes waar schimmel zich makkelijk kan ophopen. Een ander voordeel is de veiligheid. Ik heb niet zo’n goede ervaring met badwanden met scharnieren, aangezien twee van de drie verschuifbare delen een keer op mijn voet zijn beland, nadat dezen van de rest van de badwand waren afgebroken. Mijn advies is dus: Ga voor kwaliteit en stevigheid.

Geef een reactie